Virgin and Child with Saint Anne (1519) by Albrecht Dürer (1471-1528)

...
Virgin and Child with Saint Anne (1519) by Albrecht Dürer (1471-1528)
Коментари Харесай

Успение на света АННА ╫ Покровителка на бременните жени и майчинството

Virgin and Child with Saint Anne (1519) by Albrecht Dürer (1471-1528)

На 25 юли православната черква уважава успението на света Анна, майката на Дева Мария. Нейната памет се чества още на 9 декември, когато се празнува Зачатие на света Анна, както и на 9 септември, след празника Рождество Богородично - тогава дружно със брачна половинка й св. Йоаким.

В националните обичаи този празник е наименуван Лятна света Анна и е публикуван в региона на Родопите (особено в Асеновградско) и Западна България, където одобряват, че той бележи края на лятото. Светицата се уважава най-много от дамите като настойничка на бременните невести, раждането и майчинството. За да могат да износят плода и да родят леко, на празника на Лятна света Анна се съблюдават строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

В Източна България на Лятна света Анна дами и деца излизат да берат лековити билки по полето - след това ги изсушават и резервират за лек през годината.

В югозападните български краища на празничния ден провеждат оброк - работа с курбан, в която взима присъединяване целият жанр. Жертвоприношението се прави, с цел да омилостивят светицата и тя да избави нивите от пожар и градушка. Пак там, през лятото тачат света Анна за предотвратяване от огнени бедствия и я назовават „ Опърлия ”.

Кондак, гл. 4, сходен: Явился еси

Вселената днес празнува Аниното зачатие, обещано от Бога, тъй като тя роди онази, която роди неизказано Словото.

Божият промисъл подготвил последователно появяването на св. Дева Мария. Праведните Йоаким и Анна, които светата Църква назовава „ богоотци ”, живеели в Назарет. Йоаким произхождал от Давидовия жанр, а света Анна – от рода на Аарон. Били доста великодушни и милосърдни, само че всекидневна тъга помрачавала живота на тези положителни хора – нямали деца. На един от огромните празници Йоаким отишъл в Йерусалим; желал да принесе жертва на Бога. В храма обаче първосвещеникът му рекъл, че не е заслужен да принесе жертвата си и че поради греховете му Бог не го е дарил с деца. Йоаким се нажалил по този начин надълбоко, че вместо да се прибере при жена си, отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в пост и молитва. Вестта за паниката на Йоаким стигнала в Назарет до Анна. Тя затъгувала даже повече от мъжа си, тъй като смятала себе си причина за бездетството им. И почнала Анна да се моли с цялата си душа и още по-горещо Богу: „ Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й наследник. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в подарък, с цел да бъде благословено в него Твоето състрадание! ”…

Ангел Господен застанал пред нея и й споделил: „ Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли минаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена щерка, поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде обещано избавление на целия свят. Ще я наречете Мария. ”

Анна незабавно дала заричане, че в случай че роди дете, ще го даде в работа на Бога.

Преди да показа своята наслада с мъжа си, тя отишла в Йерусалимския храм, с цел да благодари на Бога и там да повтори своето обещание…

Йоаким умрял на 80-годишна възраст. След неговата гибел, Света Анна се преселила от Назарет в Йерусалим, с цел да бъде покрай щерка си. Там тя се молела непрекъснато в храма до своята гибел.

Тропар на св. Ана, гл. 4

Днес оковите на безчадието се развързват, тъй като Бог, като чу Йоаким и Анна, въпреки да не се надяваха, очевидно им даде обещание да се роди Отроковицата, от която се роди Сам Неописаният, Който стана Човек и повели на ангелите да й викат: радвай се, плодородна, Господ е с тебе.

Из: „ Жития на светиите “, Синодално издателство 1991 година,
Източник: 
Картина: Virgin and Child with Saint Anne (1519) by Albrecht Dürer (1471-1528)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР